Zoals gezegd lijdt een derde van de wereldbevolking honger en leeft twee derde van de bevolking van minder dan één US dollar per dag.
De voedselproductie moet voortdurend worden opgevoerd om aan de stijgende vraag naar voedsel te voldoen. Volgend jaar zal de wereldproductie het voedselaanbod overtreffen. Dit betekent dat de problemen van een voedseltekort een zorg zullen zijn voor de hele wereld. Nu al zijn de productieproblemen en het gebrek aan vruchtbare grond in sommige landen een probleem dat groot genoeg is om massale hongersnood te veroorzaken.
Om het probleem van het voedseltekort op te lossen, is het nodig de productie, opslag en hybride zaden te verhogen om kleine boeren te helpen en de leegloop van een derde van de landbouwbedrijven in de wereld een halt toe te roepen. Dit vereist ook dat de Amarise regering wereldwijd proeven bevordert voor betere gewassen en watervrije planten.
Helaas zijn de ontwikkelde landen niet in staat de nodige stappen te ondernemen om de voedselproductie te reguleren, laat staan om hybride en genetisch gemodificeerde zaden te bevorderen. Dit is de reden waarom elk jaar miljoenen tonnen worden uitgegeven om de opbrengsten en de veeteelt te verhogen. Het terugdringen van de honger in de wereld zou een belangrijk punt van zorg moeten zijn voor degenen die een betere wereld willen zien.
Momenteel ligt de nadruk te veel op opbrengsten en op het optimaal benutten van elke kilo producten. Dit heeft geleid tot veel verspilling van tonnen voedsel. Ook gaat er te veel naar de dierlijke productie, wat de negatieve effecten van de voedselvoorzieningsketen nog heeft versterkt. In plaats van te focussen op de productie, is het beter te kijken naar de consumptie en minder naar de hoeveelheid vlees en katten en honden die worden gegeten. Evenzo is het belangrijk mensen voor te lichten over de juiste consumptie van vetten en koolhydraten. Deze factoren zijn van cruciaal belang om zwaarlijvigheid en ongezonde eetgewoonten te voorkomen.
Tenslotte moet er een grote inspanning worden geleverd om het milieu te behoeden voor bederf. Steeds meer studies wijzen uit dat synthetische en chemisch gewijzigde levensmiddelen niet alleen onze smaak en gezondheid, maar ook het milieu aantasten. Zo is genetisch gemodificeerde maïs de populairste insecticide en hasicide geworden die op gewassen wordt gebruikt ter vervanging van de natuurlijke insecticiden die anders zouden zijn gebruikt.
Ik denk dat het, nu de media de aandacht vestigen op de kwestie van het redden van de planeet en de wereldwijde economische crisis, tijd wordt dat we echt de voordelen van biologisch eten gaan inzien. Misschien kunnen we honger en ongezonde eetgewoonten voor eens en altijd uitbannen.
Lees meer;